maanantai 24. huhtikuuta 2017

Oodi neuvolalle



Kävin tänään äitiysneuvolassa - edellinen käynti oli pikainen lääkärintsekkaus pari viikkoa sitten. Mielestäni suomalainen neuvolajärjestelmä ansaitsee hehkutusta, kiitosta ja ylistystä, jotakuinkin niin paljon kuin sitä tässä lapsiperhearjessa ehtii ja muistaa antaa.

Neuvolatoiminnan ydinajatus on mahtava: saadaan lapsiperheet, erityisesti eniten tukea tarvitsevat, edes jonkunlaisen perusohjauksen ja tukiverkon piiriin. Neuvolan rooli "normaalin" määrittelyssä on hankala mutta tärkeä - vertaamalla lasten kehitystä keskiarvoihin löydetään todennäköisemmin jatkoseurantaa tarvitsevat, kuin jos jokainen perhe ihmettelisi asioita yksin kotona. Siinä samalla me ylisuorittajat vanhemmat opimme, että lapsi voi ihan hyvin, kun perusasiat on kunnossa - että paniikkiin ei useimmiten ole aihetta.

Välillä kuulee vanhempien kiukuttelua siitä, että neuvolan ohjeet ovat keskiarvoja eivätkä sovi jokaisen perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Minusta ajatus on nurinkurinen - sehän nimenomaan on neuvolan tehtävä, tarjota mahdollisimman yleispäteviä ”ohjeita”, joilla homma ei ainakaan voi mennä superpahasti v**uralleen. Tottakai on jokaisen perheen tehtävä sorvata noista ohjeista sitten itselleen ja omalle piltilleen parhaiten sopivat käytännöt.

Toki neuvolatoiminnassa olisi paljon kehitettävääkin. Joillekin sattuu kohdalle heikommalla pelisilmällä varustettu terveydenhoitaja. Toisille neuvotaan vanhentuneita käytäntöjä tai tuputetaan rasittavalla tyylillä kasvatus- tai hoito-ohjeita. Itsellänikin on ollut pettymyksen hetkiä ja ajoittaisia huonoja kokemuksia neuvolassa, etenkin imetysasioiden ohjaukseen liittyen. Huomattavasti enemmän on kohdalle sattunut kuitenkin niitä hyviä käyntejä, joista olen saanut tukea ja vinkkejä lasten asioihin ja tsemppiä omaan häröilyyni äitinä.

Oman alueemme neuvola palvelee nykyään myös lauantaisin ja arki-iltaisin, mikä on aivan huima parannus entiseen 8-16 virastomeininkiin. Tämän raskauden aikana minun ei tarvinnut kertaakaan venkslata neuvolakäyntejä ristiin töiden kanssa, vaan hoidin kaikki käynnit rauhassa lauantaisin. Neuvolan yhteydessä on myös labra, ja jopa raskausajan erikoislääkäritarpeet hoituvat tarvittaessa saman katon alla. Ja koko palvelu on käyttäjälle maksuton! Hyvinvointiyhteiskunnan helmiä jälleen.

Millaisia neuvolakokemuksia teillä on? Onko kohdalle osunut timanttinen terkkari vai läjäpäin turhauttavia käyntejä?

- Suzie Q

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!