maanantai 26. maaliskuuta 2018

Miksi Monni on niin ilkeä?


Tyty on viime päivinä pohtinut, miksi jotkut käyttäytyvät ilkeästi. Välillä on mietityttänyt, mikseivät päiväkodin isommat tytöt ota leikkeihin mukaan, tai miksi yksi poika ei "koskaan" ole kiltti muille. Tyty on kysellyt erityisesti, miksi satukirjan Monni-kissa on aina ilkeä Pekka Töpöhännälle ja miksi lastenohjelma Anton Siilisessä ne-yhdet-tytöt haluavat jatkuvasti pahaa kaikille.

Mitä tuohon voi sanoa? Että joskus jotkut toimivat hölmösti ja tekevät väärin toisia kohtaan. Ja että se on tuhmasti tehty - tästä pääsimme yksimielisyyteen. Ja että kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta kaikkien kanssa pitää opetella tulemaan toimeen.

Ehdotin myös varovasti selitykseksi, että ehkä joku on joskus ollut (lastenohjelman) ilkeilijöille liian tuhma, ja siksi he ovat alkaneet itse toimia ilkeästi. Tästä Tyty suorastaan riehaantui, että "Anton Siilisen (kiltit) ystävät eivät varmaan ole ottaneet (ilkeitä) tyttöjä mukaan leikkiin, ja siksi heistä on tullut ilkeitä". Tytyn suurta kiusaajien ymmärtämistä ja heidän väärinkohteluaan sitten kuitenkin vähän toppuuttelin - että valitettavasti jotkut vain ovat joskus ilkeitä, eikä heitä tarvitse välttämättä yrittää sen enempää ymmärtää.

Miten selittää empaattiselle lapselle "kauniisti", että jotkut tässä maailmassa vaan ovat ku*ipäitä? Ja että me harjoittelemme olemaan kilttejä, vaikka muut eivät välttämättä sitä ole? Ja että kiltteydelläkin on rajansa, ja sen rajan vetämisen opettelu on vielä vaikeampi harjoitus kuin kilttinä pysyminen.

Kiihkeintä keskustelua taustalta kuunnellut Heppu tarjoili pikkusiskolle vastauksen: "ehkä hän on ilkeä, koska ei uskalla olla kiltti".

- Suzie Q


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!