tiistai 25. huhtikuuta 2017

Oodi päiväkodille

Isot pienet.

Päiväkodissa pidettiin lasten vasu-keskustelut*. Heppu ja Tyty ovat tällä hetkellä eri päiväkotiryhmissä, kummankin ryhmä koostuu paristakymmenestä 3-5-vuotiaasta muksusta. On ollut huojentavaa nähdä lasten kotiutuneen ryhmiinsä, solmineen kaverisuhteita ja elävän omaa päiväkotiarkeaan energisinä ja onnellisen oloisina.

Vasussa kuultiin, että Heppu on pidetty leikkikaveri. Hän ei ole päiväkodissakaan ryhmän seurallisin tai rämäpäisin, vaan viihtyy myös omissa puuhissaan ja noudattaa mielellään sääntöjä. Itse hymyilen aina sisäisesti, jos päiväkodista noutaessa kuulen Hepun tehneen jekkuja parhaan kaverinsa L:n kanssa. Levitelleen hiekkaa ympäriinsä tai häröilleen tanssitunnilla. Hyvähyvä - aina ei tarvitse olla se tottelevaisin lapsi. Lastentarhanope kertoili, kuinka kynäotetta yhä treenaillaan ja puhkui intoa esitellessään Hepun kehittymistä värityskuvien värityksessä. Ihan kivoja syheröitä :)

Tyty on ryhmänsä nuorin, mutta hyvin pyyhkii kuulemma hänelläkin. Hän on tarkkaavainen ja seuraa skarpisti, mitä ympärillä tapahtuu. Suosikkipuuhia ovat askartelut, loruttelut ja leikit muiden pienimpien tyttöjen kanssa. Tyty on ryhmänsä ”herkkis”, ja jähmettyy uusissa tilanteissa vielä helposti. Minusta on ihanaa, että meidän tulta ja tappuraa kotona raivoava menomimmi uskaltaa aidosti näyttää päiväkodissa aremmankin puolensa. Pienenä yllärinä kuulimme, että Tytyn omahoitaja jää kesällä eläkkeelle. Uudet tuulet puhaltavat siis ryhmän aikuisten kokoonpanossa syksyllä, mikä tarkoittaa muutosta Tytyn arjessa, harmi kyllä.

Välillä sydäntä kylmää ajatus alle 3-vuotiaasta Tytystä 22 lapsen vilkkaassa ryhmässä. Joskus tekisi mieli laittaa Heppu suojaavan kuplan sisään, jossa kukaan teräväkielisempi tai -kyynärpäisempi ikätoveri ei pääsisi satuttamaan. Mutta ei se ole minun tehtävä - vaan antaa heille pala palalta työkaluja taklata hankalampiakin hetkiä, kerryttää pärjäämisen kokemuksia ja istuttaa vankan itsetunnon siemeniä niin, että hurjemmissakin myräköissä lapset tietäisivät pärjäävänsä. Mun pienet.

Kiitos päiväkodin väki, että toimitte yhtenä arkemme kulmakivistä kultaisten isovanhempien ja joustavien työpaikkojemme rinnalla.

- Suzie Q

* Ai mitkä vasut? Siis The Lapsikohtaisen Varhaiskasvatussuunnitelman Puolivuosittaiset Läpikäyntikeskustelut, tietty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!