perjantai 8. syyskuuta 2017

Partiota parempaa en lapsilleni keksi


Lasten syksyinen harrastusmylly käy taas kuumimmillaan. Heppu ja Tyty käyvät tiistaisin päiväkotipäivän aikana lastentanssitunneilla. Perjantaisin ohjelmassa on isovanhempien fasilitoimana muskarit ja sunnuntaisin käydään koko perhe perhejumpassa tutulla crossfit-salilla. Futiskoulua ei sattuneesta syystä tältä erää jatkettu.

Oma toiveeni lasteni harrastuksille kouluiässä olisi, että kaikki harrastaisivat jotain liikunnallista, jotain luovaa - ja partiota. Ihan sama, tuleeko hiki koriskentällä vai tanssisalissa ja kukkiiko luovuus kuviskerhossa vai kanteletunnilla, kunhan on lisäksi partio. Ai miksi? Koska se on ihan ylivertainen harrastus.

Itse olen harrastanut partiota 10-vuotiaasta alkaen "2.0-versiona" eli meripartiona, jossa yhdistyvät kaikki "peruspartion" elementit metsäretkistä leireilyyn, ja lisäksi purjehditaan. Skidinä pääsin purkamaan partiossa energiaani, itse tekemisen halua ja esiintymisen tarvetta sekä kasvamaan osaksi vahvaa yhteisöä. Teini-iässä partio oli se paikka, missä pääsi kantamaan vastuuta ja järjestämään tekemistä nuoremmilleen, vaikka kaikkialla muualla olikin vasta lapsi.

Partiota parempaa en lapsilleni keksi, koska siellä oppii toimimaan kaikenlaisten kavereiden kanssa: ei pelkästään urheilullisten tai musikaalisten, vaan ihan kaikenlaisten. Mukaan pääsee 7-8-vuotiaasta alkaen. Hauskan tekemisen lisäksi partiossa oppii nousujohteisesti uutta ja astumaan pikkuhiljaa aina suurempiin saappaisiin. Minä en ainakaan olisi minä, jos en olisi ollut partiossa. 

Partiossa pääsee ylittämään itsensä. Pienelle sudenpennulle (ja sen äidille!) se tarkoittaa ehkä ensimmäistä telttayötä, vaikka jännittää, tai oman rinkan kantamista nuotiopaikalle asti, vaikka väsyttää. Myöhemmin itsensä ylittäminen voi tarkoittaa yöpurjehdusta tähtien avulla navigoiden, satojen osallistujien leirin johtamista tai 200km vaellusta tuntemattoman vaellusparin kanssa Itävallassa. Olisinko tehnyt kaikkea tuota ilman partiota? Luultavasti en.

Tällä viikolla starttasi Suomen Partiolaisten uusi Partion Ystävät -kampanja, jonka tarkoituksena on antaa yhä useammalle lapselle ja nuorelle kaikki se hyvä, mitä partiosta voi saada - metsäretkistä turvalliseen yhteisöön ja elinikäisiin ystävyyksiin. Vuosilahjoituskampanjaan liittyneet saavat Partion Ystävät -pinssin ja säännöllisesti uutiskirjeitä partion ajankohtaisista kuulumisista. Tsekkaa tarkempaa tietoa kampanjasta täältä.

Onko oma skidisi partiossa? Oletko itse ollut tai yhä olet? Saa huutaa hep!

- Suzie Q

Kuva: Suomen Partiolaiset / Joel Forsman.

9 kommenttia:

 1. Oi, partio kuulostaa todella hauskalta! Lapsena olisin sitä halunnut harrastaa, mutta paikkakunnallani ei ollut toimintaa.. Nyttemmin tosin on! Jos vain oma lapseni vähän isompana haluaa partioon, niin ehdottomasti saa mennä! :) Muutenkin luonnossa oleilu ja touhuaminen on ihan parasta, vaellukset ja eräpäivät! :)
  T: http://tahtijoukko.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kommentoimaan! Blogisi vaikuttaa myös kivalta :)

   Poista
 2. Olen samaa mieltä, että partio on loistava harrastus lapselle. Ei vaadi eikä maksa paljoa, mutta antaa paljon. Antoisa ja opettava se on myös aikuiselle, kuten mikä tahansa lasten parissa touhuaminen.

  Itse olen ollut esikoiseni kanssa nyt vuoden mukana partiossa. Mukavaa on ollut, mutta vieläkin on aika ristiriitaiset fiilikset partiosta kokonaisuutena. Vuosi sitten juuri aloittaneena kirjoittelin partioon liittyvistä ristiriitaisista tunteista: mita-paassani-pyori-puolijoukkueteltassa ja pinkissa-oli-kivaa-ja-raskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti myös tuo partion edullisuus hinnan suhteen! Niin moni harrastus on nykyään niin kallis. Ja Pinkki on paras! Olen tainnut melkein kymmenkunta Pinkkiä itsekin koluta sudarilaumojen kanssa vuosien varrella :) Partiointoa!

   Poista
 3. Meillä 8-v. tytär aloitti juuri partion. Odottaa kovasti leirejä 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Eka leiri onkin jännä paikka niin äidille kuin tyttärelle:)

   Poista
 4. Meillä 8-v. tytär aloitti juuri partion. Odottaa kovasti leirejä 🙂

  VastaaPoista
 5. K on ilmoitettu jo jonoon tavalliseen ja meripartioon, jälkimmäisen sijainti vaan hankala... /Maija L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Jonot etenkin meripartiolippukuntiin on tosiaan harmillisen pitkiä. Onneksi oman alueen lähilippukuntakin voi olla mainio valinta, kun sitten kaikki partiokaverit on tutuilta kulmilta :)

   Poista

Kerro, kerro!