perjantai 11. elokuuta 2017

Millaista on elämä kolmen lapsen kanssa? Ensimmäinen vuosi, ensimmäinen neljännes.


Se olisi kuulkaa vauvavuoden ensimmäinen kvartaali jo paketissa: Tredje täyttää huomenna kolme kuukautta. Tuskailin ennen vauvan syntymää, millaista elämä kolmen lapsen kanssa tulisi olemaan. Q1-raporttina voi nyt vastasyntyneen, uhmaikäisen ja leikki-ikäisen kanssa vietetyistä kuukausista todeta ainakin seuraavaa:

Kesä on paras aika pikkuvauvalle. Etenkin Suomen kesä. Sopivan viileää ja silti riittävän lämmintä yleiseen ulkona hengailuun yhdessä isompien lasten kanssa - ja vauvan syöttämiseen missä vaan.

Päiväkoti on synnyttäneen äidin lapsivuodeajan paras ystävä. Surutta isommat lapset päiväkotiin, kun äiti on kotona vastasyntyneen kanssa. Tämä ei ole oikea hetki leikkiä supermutsia.

Isyysloma on tehty käytettäväksi. Myös kolmannen kerran. Ja pidä ne isommat lapset silti päiväkodissa.

Isosisarukset ovat parasta viihdettä vauvalle. Tredje on jo ihan pariviikkoisesta tunnistanut isosisarukset ja viihtynyt heidän läheisyydessä. Etenkin Tytyn seura ja höpöttelyt saavat huimat hymyt pikkusiskon kasvoille.

Kolme vuotta isompaan sisarukseen on toimiva ikäero. Tyty on omatoiminen, kulkee jo isoveljen leikeissä leikkikaverina mukana, ja silti tarpeeksi pieni innostumaan vauvan jutuista. Hän kyllä myös uhmaa raivolla ja kaikki on "ei", mutta tällaistapa tämä on ollut jo 2-vuotiaasta asti.

Syliä riittää kyllä kaikille. Eihän ne isommat enää edes tule syliin kuin pyytämällä.

Takapiha on paras lapsiperhevaruste. Ovi auki = päivän ohjelma, ulkoilu ja virikkeet, kun itse istut liimaantuneena sohvaan vauvan kanssa.

Imetys yhdistää. Taasko sä imetät -kysymykset isommilta lapsilta on helpompi kestää, kun näet heidänkin nostavan paitojaan ja rintaruokkivan pehmolelujaan.

Tila-auto kannattaa. Ei harmita siirtyä itkevän vauvan perässä sinne takapenkille turvaistuimen ja turvakaukalon viereen, kun ahterillesi on käytössä kokonainen normaalilevyinen penkki.

Virkamiehen pitkä kesäloma plus isyysloman jatko. Heti Tredjen synnyttyä maistoimme alkukesän ajan kyllä hetken arkea, mutta se kului minun ja vauvan osalta imetyskuplassa sohvannurkassa. Sen jälkeen olemme porsastelleet muhkeat 7 viikkoa perheen yhteistä lomaa. Varsinaista arkea opettelemme vasta ensi viikosta alkaen. Gulp.

Minne aika katoaa? Perusfiilis koko ajan. Klisee, koska se on totta.

Kolmas kerta toden sanoo? Ensimmäisen vauvan kanssa newborn-aika meni spennatessa. Toinen meni sumussa. Tämä kolmas kerta elämää vastasyntyneen kanssa vaikuttaisi vilahtaneen ohi aika hyvässä boogiessa.

Katsotaanpa, miten homma toimii kolmen kanssa, kun arki alkaa, Tredje kasvaa ja Tyty ja Heppu palaavat lomilta päiväkotiin. Seuraava osavuosikatsaus kolmen kuukauden päästä!

- Suzie Q


Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!