Heppu oivalsi jo aiemmin keväällä, että Tredjestä tulee syntyessään osa meidän perhettä, ja että perheenjäsenten lukumäärä kasvaa yhdellä. Poika on numero- ja laskemisinnossaan intoillut useaan otteeseen sitä, miten ”sitten meitä on viisi”, ja että ”sitten meidän perheessä on kolme lasta”.
Tilastokeskus määrittelee, että perheen muodostavat yhdessä asuvat avio- tai avoliitossa olevat tai parisuhteensa rekisteröineet henkilöt ja heidän lapsensa, jompikumpi vanhemmista lapsineen sekä avio- ja avopuolisot sekä parisuhteensa rekisteröineet henkilöt, joilla ei ole lapsia. Heppu näkee lähipiirissämme monenlaisia perheitä: lapsettomia pariskuntia, kahden aikuisen ja yhteisten lasten ydinperheitä, eronneiden vanhempien ja lasten perheitä, yhden vanhemman perheitä, sateenkaariperheitä, uusperheitä.
Tietysti perhe on paljon laajempikin käsite, kuin vain oma kotitaloutemme. Viisas Wikipedia kertoo, että ydinperhettä laajempia kokonaisuuksia eli perhemuodostelmia syntyy, kun sukulaiset ja ystävätkin ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa perheenjäsenten kanssa. Omaan muodostelmaani kuuluu lasten ja puolison lisäksi vähintäänkin omat vanhemmat, mummi ja muita lähimpiä sukulaisia niin omasta kuin Miehen suvusta. Ystävätkin ovat minulle kiinteä osa perhettäni, etenkin lasten kummit ja muut läheisimmät ystävät, jotka ovat vuosien varrella kiinnittyneet osaksi elämää vahvemmin kuin muut. Ystävät ovat tuntuneet perheeltä etenkin silloin, kun elämä on näyttänyt syvimmät ääripäänsä, syntymän ja kuoleman.
Yksin ei voi olla perhe. Muistan naimisiinmenohetkellä ajatelleeni, että nyt meistä Miehen kanssa tuli perhe. Oikeasti olimmekin jo pitkään Tilastokeskuksen mielestä olleet perhe, koska asuimme yhdessä kumppaneina avoliitossa. Minulle alttarilla käynti, tai oikeammin jo kihlautuminen, oli kuitenkin yhdessä asumista vahvempi tahdonilmaisu sille, etten ollut siitä kahden aikuisen perheestä ihan kevyin perustein mihinkään poistumassa. Perheen väärti traditio ja teko. Tuo Wikipedian perheartikkeli sanoo suorastaan koskettavasti, että ”perhe on tärkeä osa niitä tapoja, joilla ihmiset ymmärtävät elämää ja luovat siihen rakenteita”. Voihan wiki, veit sanat suustani.
Lapsiperheiksi määritellään perheet, joissa kotona asuu vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi. Ja hei, Suomessa suurperheeksi lasketaan perhe, johon kuuluu isän ja äidin lisäksi vähintään kolme lasta. Pian tässä siis porskutetaan suurperheenemona!
- Suzie Q
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro, kerro!