sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Niille tulee vauva! Selviytymispakkaus vauvaperheen lähipiirille. Osa 3: Kakkamaakarin ensitapaaminen.


Oppaita odotukseen, synnytykseen ja vauvanhoitoon on tunnetusti riittämiin. Vauvaperheen lähipiiri on jäänyt tähän asti kylmäksi, mutta ei hätää, tämä kolmen raskauden verran pöytälaatikkoon kasautunut postaussarja auttaa akuutisti tuohon puutteeseen. Nyt on aika vierailla vauvaperheessä!

Älä oleta, että vauvaperhe välttämättä kutsuu sinut kotiinsa vierailulle. Osoita itse kiinnostusta uuden tulokkaan tapaamiseen.

Älä kysy, ”mitä voit tuoda tullessasi”. Tuo oma-aloitteisesti valmiit sämpylät, sushia, tuoreita hedelmiä, tuoremehua, kahvipullat, IHAN MITÄ VAAN valmista eli ei-enää-mitään-valmistusta vaativaa. Niitä ei välttämättä syödä heti, ole varautunut myös siihen että saat sydämen pohjasta kaikuvan kiitoksen ja tuomistesi kimppuun käydään vasta myöhemmin. Keskiyöllä. Jos silloinkaan.

Kysy ”tarviitteko kaupasta jotain” – siihen on helpompi sanoa että maxi-koon terveyssiteitä jälkivuotoon kiitos tai että maito ja banaanit on loppu. Ylipäänsä tuo tuomisiasi isosisaruksille ja vanhemmille, älä vauvalle. Vauvalla on jo ihan kaikki. Äiti arvostaa nannaa ja namia, se luo fiilistä siitä, että hänkin on edelleen hemmottelun arvoinen. Plus että herkkukaapit on syöty tyhjäksi jo kuitenkin.

Tule vierailulle ajoissa. Täsmällisesti. Älä tule etuajassa, silloin on vielä tissit paljaana ja kakat persposkilla. Älä tule myöhässä, silloin vauvan optimoitu edustushetki on jo ohi. Jos olet luvannut tulla auttamaan tai pidemmäksi ajaksi seuraksi, tule pliiis ajoissa koska sinua odottaa pissahätäinen äiti nälkä vatsassa kurnien, kädet valmiina ojentamaan vauvan sinulle siksi hetkeksi että saisi vihdoin hampaansa pestyä.

Vierailulle tullessasi soita ovikelloa vain kerran. Uudelleen rämpyttäminen ei nopeuta ovelle saapumista vauva-/imetystyyny-/pukluharsovuoren alta. Tai ajatteles: jos vauva on juuri saatu nukahtamaan, niin yksi ovikellon piraus ainakin varmasti riittää, sillä äiti kiitää ovelle valonnopeudella ennen seuraavaa vauvanherättävää rämpytystäsi.

Älä odota passausta. Älä myöskään änge keittiöön duunaamaan kaikkea itse. 

Älä ala siivota, ethän. Se on ihan kiva, jos kysyt että voitko keittää kahvit ja mistäs suodatinpussit löytyy. Sekin on kiva jos tuot sen kahvipaketin ja kahvimaidon tullessasi.

Älä jää roikkumaan liian pitkäksi aikaa. Tunnin vierailu vastasyntyneen perheeseen on tarpeeksi.  Ryhdy tekemään lähtöä heti kun mielessäsi käy ensimmäisen kerran että ”pitäiskö lähteä”. Jos olet isoäiti tai lähimpiä ystäviä, voit jäädä pidemmäksi aikaa, koska todennäköisyys sille että tuoreilla vanhemmilla on pokkaa lähettää sinut pois, on suurempi.

Tervetuloa kylään! 😆

- Suzie Q


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!