maanantai 6. marraskuuta 2017

Siskot ja niiden veli



Yksi parhaista jutuista kolmen lapsen äitiydessä on päästä seuraamaan sisarussuhteiden kehittymistä. Kirjoitin aiemmin Hepun ja Tytyn pienestä ikäerosta, ja nyt Tredjen synnyttyä on kiinnostavaa tutkailla, millainen keskinäinen dynamiikka kolmikollemme on kehittymässä, kun he kaikki ovat vielä pieniä.

Kun Tyty syntyi, Hepulla kesti lähes vuosi (!) ennenkuin hän alkoi kiinnittää Tytyn olemassaoloon mitään varsinaista huomiota. Tuore isoveli ei ollut millään lailla mustasukkainen tai aggressiivinen - hänelle pikkusiskon ilmaantuminen oli vastaava kokemus kuin kotiimme olisi roudattu uusi huonekasvi. Heppu kiersi Tytyn kaukaa ja jatkoi omia hyviksi havaittuja puuhiaan tyytyväisenä.

Siitä eteenpäin, kun Tyty oli noin puolitoistavuotias ja Heppu täytti kolme, he ovatkin sitten olleet kuin paita ja peppu. Ja usein myös ne klassiset kissa ja koira: kiistatilanteita riittää, kun vauhti ja tekemisen määrä on kova. Välillä nyrkit viuhuvat ja märinää piisaa, mutta ehdottomasti tappelua enemmän on yhteisiä leikkejä, naurua, ihme rehaamista iloa ja jopa huolenpitoa toisesta. Mielestäni Tredjen liittyminen perheeseen ei ole vielä muuttanut isompien sisarusten välistä suhdetta. He ovat tiivis parivaljakko, jonka väliin ei vauvalla ole tulemista.

Tyty ei enää ole perheen kuopus, vaan keskimmäisenä lapsena nyt sekä isosisko että pikkusisko. Isosiskous sopii Tytylle kuin nenä päähän: hän diggailee vauvasta aidosti ja hoivaa söpöstellen perheen pienintä mielellään. Heppu on nyt isoveli tuplasti, ja vähitellen pieninkin pikkusisko on alkanut veljeä kiinnostaa. On tosi liikuttavaa, kun Heppu lepertelee Tredjelle, tarttuu vauvaa käsistä ja vispaa niitä - aavistuksen liian kovaa toki. Heppua harmittaa välillä, kun Tyty saa Tredjen häntä useammin nauramaan.

Itselläni ei ole omaa kokemusta lapsuuden sisaruussuhteista, joten kaikki tämä on minulle uutta ja ihmeellistä tarkkailtavaa. On jännä miettiä, millaisia vaiheita lasteni välisiin suhteisiin tulee eri ikävaiheissa mahtumaan. Miten homma toimii, kun he ovat 7v, 5v ja 2v? Tai vaikkapa kouluiässä 13v, 11v ja 8v? Tai teineinä 17v, 15v ja 12v? Tässä vaiheessa valuu kylmä hiki jo pelkästä ajatuksesta! 😅

- Suzie Q


Kuva: Anna Dammert

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, kerro!